اسلیو معده نوعی جراحی لاغری است که در آن چیزی حدود 80 درصد از حجم معده برداشته می شود و معده به شکل یک موز در می آید. این شیوه جراحی لاغری غیرقابل بازگشت می باشد. اما آیا عمل اسلیو معده خطرناک نیست؟ عوارض اسلیو معده کدام اند؟ در این نوشتار با دکتر آیتم همراه باشید تا به بررسی عوارض و خطرات جراحی اسلیو معده بپردازیم.
اسلیو معده نوعی جراحی لاغری معده است که به روش لاپاراسکوپی انجام می شود؛ به این ترتیب که پس از بیهوشی کامل بیمار برش های کوچکی در سطح شکم زده می شود و دستگاه لاپاراسکوپی و سایر ابزارهای مورد نیاز برای جراحی از طریق همین حفره ها وارد شکم می شود. جراح توسط ابزارهای مخصوصی حدود 70 الی 80 درصد از حجم معده را برش داده و قسمت باقی مانده را منگنه می کند.
شایان ذکر است که مدت زمان جراحی اسلیو حدود 1 الی 2 ساعت است و نیاز است که بیمار 2 الی 3 روز در بیمارستان بستری بماند.
اسلیو معده یکی از جراحی های لاغری کم تهاجمی و نسبتا ایمن است ولی در هر صورت نوعی عمل جراحی است و نمی توان گفت بدون هیچ عارضه و خطری است. هفته اول پس از جراحی و رعایت مراقبت های لازم بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که اکثر عوارض در این ایام نمایان می شود.
از جمله عوارض جدی و خطرناک عمل اسلیو و البته نادر عبارتند از:
یکی از عوارض اسلیو معده که اصولا در همان 24 ساعت اول رخ می دهد خونریزی است. این خونریزی اصولا پس از جراحی از خط منگنه اتفاق می افتد. البته احتمال خونریزی پس از عمل اسلیو تنها در 1 درصد افراد وجود دارد و در اکثر مواقع دلیل این خونریزی می تواند عدم تبحر و توانایی جراح باشد.
علائم خونریزی پس از عمل اسلیو معده عبارتند از:
در واقع یکی از دلایلی که پزشکان نیاز می بینند که بیمار به مدت 2 الی 3 روز در بیمارستان بستری بمانند به منظور نظارت و جلوگیری از خونریزی پس از عمل است.
بیشتر بخوانید:
یکی دیگر از عوارض خطرناک اسلیو معده که البته در موارد نادر اتفاق می افتد نشتی محتویات معده از خط منگنه است. احتمال نشتی محتویات معده پس از عمل اسلیو معده در هر 200 نفر یک نفر است.
نشتی محتویات معده منجر به عفونت شدید می شود و این عفونت به سراسر بدن منتقل می شود و ممکن است فرد دچار التهاب بدن که سپسیس نامیده می شود بشود. همچنین ممکن است بیمار دچار شوک سپتیک شود.
علائم نشت محتویات معده عبارتند از:
یکی دیگر از عوارض نادر پس از عمل اسلیو معده لخته شدن خون یا ترومبوز است. بیمارانی که دچار چاقی و اضافه وزن بیش از حد هستند بیش از سایر افراد مستعد لخته شدن خون در رگ های پای خود هستند. لخته شدن خون بسیار خطرناک است؛ چرا که ممکن است وارد جریان خون شود و سپس وارد ریه شود و منجر به آمبولی ریه شود که غالبا باعث فوت فرد می شود.
برای جلوگیری از لخته شدن خون پس از عمل اسلیو به بیماران قبل از جراحی داروهای رقیق کننده خون داده می شود و همچنین توسط دستگاهی به طور ممتد پاها ماساژ داده می شود تا مانع لختگی خون شود. گرچه این دو کار تا حدی می توانند از لخته شدن خون پیشگیری کنند اما قطعی نیستند. تحرک زود هنگام بیمار پس از عمل اسلیو بیش از هر چیز در جلوگیری از لخته شدن خون موثر است.
اگر نشتی معده رخ ندهد احتمال آبسه شکمی بعد از عمل اسلیو در هر 300 الی 500 بیمار تنها یک نفر است. آبسه شکمی به حالتی گفته می شود که یک مجموعه از چرک های موضعی در یک ناحیه از شکم که اصولا زیر دیافراگم در سمت چپ است جمع شده باشد.
علائم آبسه شکمی عبارتند از:
عفونت زخم که در محل برش ایجاد می شود اصولا 7 الی 10 روز پس از جراحی رخ می دهد. در صورتی که عفونت اتفاق بیفتد جای برش قرمز و گرم می شود، با ضخیم شدن پوست، جای زخم شروع به ترشح چرک می کند و احتمال تب هم وجود دارد.
توجه: وجود کمی قرمزی در محل برش کاملا طبیعی است؛ در صورتی که همراه با سایر علائم نباشد.
تنگی ناحیه باریک در جایی در امتداد لوله مخروطی معده است. برخی بیماران ممکن است در ابتدا بتوانند غذاهای جامد را بخورند اما پس از گذشت چند هفته با خوردن مواد غذایی جامد شروع به استفراغ می کنند.
برای درمان تنگی مجرا اصولا از آندوسکوپی فوقانی استفاده می شود. همچنین در صورت نیاز از یک بالون برای ورود به داخل کانال استفاده می شود.
انسداد معده علائمی همچون استفراغ و درد متوسط تا شدید شکمی را به همراه دارد. البته بروز این عارضه بسیار بسیار نادر است و در موارد اندکی که مشاهده شده است جراحی معده تجویز شده است.
از جمله سایر عوارض اسلیو معده که ممکن است در طولانی مدت رخ دهد عبارتند از: