آنفولانزای کتو چیست و چگونه به وجود می آید؟
یکی از عوارض پیروی از رژیم کتوژنیک بروز آنفولانزای کتو است. این عارضه شامل علایمی است که در اثر کاهش کربوهیدرات و افزایش مصرف چربی های به وجود می آیند. اگر شما هم قصد استفاده از رژیم کتوژنیک را دارید، خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم. در این مقاله از دکتر آیتم درباره آنفولانزای کتو، علایم و علت به وجود آمدن آن به طور مفصل بحث خواهیم کرد.
آنفولانزای کتو چیست؟
به مجموعه ای از علایمی گفته می شود که برخی از افرادی در اوایل شروع رژیم کتوژنیک آن ها را تجربه می کنند، این علائمی مانند علائم آنفولانزا هستند؛ البته بعد از گذشت مدت کوتاهی از بین می روند.
برخی از افراد با تغییر ناگهانی در رژیم غذایی و کاهش مصرف کربوهیدرات، دچار آنفولانزای کتو می شوند، این علایم نشان دهنده این است که فرد راه را درست رفته و به درستی از رژیم کتوژنیک پیروی می کند.
بیش تر بخوانید: آیا رژیم کتوژنیک برای دیابت نوع دو تاثیری دارد؟
علائم آنفولانزای کتو چیست؟
این علایم معمولا در اوایل شروع رژیم کتوژنیک خفیف هستند و ممکن چند روز تا چند هفته طول بکشد تا برطرف شوند. این علایم عبارتند از:
- سردرد
- حالت تهوع و استفراغ
- خستگی و خواب آلودگی
- سرگیجه
- یبوست
- گرفتگی عضلات
- اسهال
- بوی بدن دهان
علت ایجاد آنفولانزای کتو چیست؟
کربوهیدرات منبع اصلی تامین انرژی بدن است و با تغییر در رژیم غذایی و محدودیت در مصرف کربوهیدرات، بدن به سراغ چربی های ذخیره شده می رود.
کبد بعد از اتمام ذخایر کربوهیدرات، برای تامین انرژی چربی های بدن را به کتون تبدیل می کند و وارد حالت کتوز یا کتوزیس می شود. می توان گفت که حالت کتوز یک نوع شوک به بدن وارد می کند و در هفته اول، علائم گفته شده در بالا بروز می کند.
درمان آنفولانزای کتو چیست؟
برای گذر از این دوره کوتاه و از بین بردن علایم آنفولانزا می توان موارد زیر را به خوبی رعایت کرد:
مصرف آب فراوان
رژیم کتوژنیک منجر به تخلیه سریع ذخایر آب و کم آبی در بدن می شود؛ مصرف آب به میزان کافی از دهیدراته شدن بدن و کمبود آب جلوگیری می کند. همچنین خستگی و گرفتگی عضلات را برطرف می کند.
کربوهیدرات در بدن به شکل گلیکوژن ذخیره می شود و آب به آن متصل خواهد شد، در صورتی که مصرف کربوهیدرات کاهش یاید و ذخایر آن در بدن نیز کم می شوند و ممکن است در این حالت آب نیز از بدن دفع شود.
درمان آنفولانزای کتو با خودداری از انجام ورزش شدید
خستگی، گرفتگی عضلات و ناراحتی معده از جمله عوارضی هستند که در هفته اول بروز می کنند، در این حالت داشتن استراحت کافی و عدم انجام فعالیت و ورزش شدید برای بدن و درمان این علایم مفید است.
فعالیت های مانند ورزش های سنگین ، دوچرخه سواری، وزنه برداری و … را باید تا زمانی که بدن با منبع سوخت و ساز جدید سازگار می شود، به تعویق انداخت.
مصرف مواد غذایی حاوی مواد مغذی مانند پتاسیم، سدیم و منیزیم
برای درمان آنفولانزای کتو باید مواد غذایی را مصرف کرد که حاوی مواد مغذی مورد نیاز بدن و الکترولیت ها هستند.
وقتی این مواد به مقدار کافی به بدن برسند، می توان دوره کتوژنیک را به راحتی سپری کرد، دریافت مواد مغذی در کاهش علایمی مانند سردرد، گرفتگی عضلات و ضعف و بی حالی موثر است.
کاهش تدریجی کربوهیدرات و افزایش تدریجی چربی ها
تغییر تدریجی در رژیم غذایی می تواند به کاهش علائم آنفولانزای کتو و درمان آن کمک زیادی بکند. فرد باید مطمئن شود که کربوهیدرات و چربی های مورد نیاز را به اندازه کافی دریافت می کند.
زمانی که مصرف کربوهیدرات کاهش یابد، چربی های به عنوان منبع سوخت و ساز جایگزین کربوهیدرات می شوند، اشتهای فرد نیز کاهش می یابد و میل کمتری به مصرف شیرینی ها دارد.
داشتن خواب کافی برای درمان آنفولانزای کتو
کمبود خواب باعث بد خلقی و افزایش علایمی کتو آنفولانزا می شود، فرد با کاهش مصرف کافئین قبل از خواب، دوش گرفتن، خوابیدن در محیطی تاریک می تواند خواب کافی داشته باشد.
مصرف فیبر کافی برای درمان یبوست در حالت کتوز
برای درمان و از بین بردن یبوست در آنفولانزای کتو باید مواد غذایی و سبزیجات فیبردار مصرف کرد.
بیش تر بخوانید: رژیم کتوژنیک و بیماری کبدچرب ارتباطی با هم دارند؟
چه کسانی بیشتر دچار آنفولانزای کتو می شوند؟
افرادی که در حالت عادی به مصرف کربوهیدرات عادت دارند و کربوهیدرات زیادی مصرف می کنند، بیشتر از سایر افراد دچار علایم سردرد، ضعف، بی حالی، خستگی و … می شوند و این دوره را به سختی سپری می کنند. البته این مشکل ممکن است در برخی از افراد اصلا رخ ندهد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
برای درمان آنفولانزای کتو نیازی به مراجعه به پزشک نیست، چون هیچ خطری ندارد و بعد از گذشت یک هفته تا 10 روز از بین می رود. البته می توان برای جلوگیری از بروز علایم بلند به پزشک مراجعه کرد. این علایم عبارتند از:
- تجمع چربی در کبد
- کمبود پروتئین در خون
- کمبود ویتامین و املاح معدنی
- سنگ کلیه
خلاصه ای از آنفولانزای کتو
- علائم مانند سردرد، گرفتگی عضلات، ضعف، بی حالی، اسهال، سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ و … مجموعه ای از علایم هستند که به آن آنفولانزای کتو می گویند.
- مصرف آب، عدم انجام ورزش شدید و فعالیت سنگین، مصرف مواد غذایی حاوی مواد مغذی مورد نیاز بدن، داشتن خواب کافی به درمان و کاهش علائم گفته شده کمک زیادی می کند.
- این دوره هیچ خطری برای فرد ندارد و بعد از گذشت چند روز تا چند هفته برطرف می شود.
منبع : سیرا