آیا رژیم کتوژنیک در بارداری مجاز است؟ تاثیر رژیم کتوژنیک در دوران بارداری
تغذیه در دوران بارداری بسیار اهمیت دارد چون جنین برای رشد و نمو از بدن مادر تغذیه می کند؛ بنابراین باید در دوران بارداری از یک برنامه غذایی سالم استفاده شود. برخی از زنان باردار وسوسه می شوند که از رژیم کتوژنیک استفاده کنند. اما آیا رژیم کتوژنیک در بارداری مجاز است؟ تاثیر این رژیم در دوران بارداری چگونه و چه عوارضی را برای مادر باردار به همراه دارد؟ برای یافتن جواب این سوالات با ما تا آخر این مقاله از مجله لاغری دکتر آیتم همراه باشید.
رژیم کتوژنیک چیست؟
رژیم کتوژنیک یا کتو یک برنامه غذایی کم کربوهیدرات است که در آن باید مصرف مواد غذایی حاوی کربوهیدرات کاهش یابد و از مواد غذایی حاوی چربی های سالم و پروتئین استفاده شود.
👈بیش تر بخوانید: آیا رژیم کتوژنیک در شیردهی به کودک آسیبی وارد می کند؟
در رژیم کتوژنیک چه اتفاقی برای بدن می افتد؟
قبل از پرداختن به اینکه آیا رژیم کتوژنیک در بارداری مجاز است؟ باید درباره تاثیر این رژیم بر روی بدن توضیح مختصری بدهیم.
در حالت عادی، بدن برای تامین انرژی مورد نیاز خود از کربوهیدرات استفاده می کند. بدن کربوهیدرات را به گلوکز تبدیل و از آن به عنوان سوخت استفاده می کند. اما در رژیم کتوژنیک به دلیل محدودیت در مصرف مواد غذایی حاوی کربوهیدرات، کربوهیدرات دریافتی کاهش می یابد و به مرور ذخایر آن در بدن کم می شود.
وقتی که کربوهیدرات برای تامین انرژی مورد نیاز بدن موجود نباشد، بدن به سراغ چربی های ذخیره می رود و آن ها را به کتون تبدیل و به عنوان سوخت از آن استفاده می کند. در این شرایط در بدن یک تغییر متابولیکی رخ می دهد و وارد حالت کتوز می شود، یعنی به جای مصرف کربوهیدرات و گلوکز از چربی ها و کتون استفاده می کند.
آیا رژیم کتوژنیک در بارداری مجاز است؟
در رژیم کتوژنیک مصرف مواد غذایی حاوی کربوهیدرات کاهش می یابد و برای فرد محدودیت غذایی در نظر گرفته می شود. از طرفی خانم ها در دوران بارداری برای تامین انرژی مورد نیاز خود و همچنین برای رشد و نمو جنین نیاز به مواد غذایی متنوعی دارند.
جنین تمام نیازی خود را از بدن مادر دریافت می کند، بنابراین مادر باید تغذیه سالم و متنوعی داشته باشد و رژیم کتوژنیک به دلیل محدودیت در مصرف مواد غذایی نمی تواند نیازهای خانم ها را در دوران بارداری تامین کند و در رشد و نمو جنین اختلال ایجاد می شود.
از طرفی حالت کتوز در بدن باعث مصرف چربی های ذخیره شده در می شود، در حالی که بدن در سه ماهه اول بارداری باید چربی ذخیره کند. به همین دلیل رژیم کتوژنیک در بارداری مجاز نیست.
👈بیش تر بخوانید: رژیم کتوژنیک و درمان کبد چرب چه ارتباظی با یکدیگر دارند؟
عوارض رژیم کتوژنیک در بارداری
معمولا رژیم کتو در بارداری عوارضی مختلفی را به همراه دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم. از عوارض رژیم کتوژنیک در بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کمبود مواد مغذی مورد نیاز بدن
در رژیم کتوژنیک به دلیل محدودیت در مصرف مواد غذایی احتمال کمبود مواد مغذی مورد نیاز بدن مانند انواع ویتامین ها، املاح معدنی، کلسیم و … وجود دارد. در این حالت ممکن است خانم باردار دچار کم خونی و کمبود ویتامین های مورد نیاز بدن و کلسیم می شود.
تاثیر منفی رژیم کتوژنیک در بارداری بر روی رشد و نمو جنین
همانطور که میدانید جنین برای رشد و نمو خود از بدن مادر تغذیه می کند و تمامی مواد مغذی مورد نیاز برای رشد و تکامل خود را از طریق بند ناف دریافت می کند. در صورتی که در دوران بارداری از رژیم کتوژنیک استفاده شود، احتمال کمبود مواد مغذی در بدن بیشتر می شود.
در این حالت دریافت مواد مغذی لازم برای رشد و تکامل جنین کاهش می یابد و در رشد و نمو جنین تاثیر منفی می گذارد و ممکن است روند تکامل جنین مختل شود.
یبوست بارداری
به دلیل پیروی کردن از رژیم کتوژنیک در بارداری و عدم مصرف میوه ها و سبزیجات کربوهیدرات دار و کاهش فیبر دریافتی احتمال ابتلا به یبوست در این دوران بیشتر می شود.
افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و فشار خون
در رژیم کتو مصرف چربی ها بیشتر می شود، اگر خانم های باردار در انتخاب چربی ها سالم دقت نداشته باشند و از چربی های مضر استفاده کنند، احتمال ابتلا به بیماری قلبی و فشار خون بیشتر می شود.
👈بیش تر بخوانید: آیا با آنفولانزای کتو آشنایی دارید؟
رژیم های جایگزین رژیم کتوژنیک در بارداری
برای رسیدن به وزن مناسب در دوران بارداری و دریافت مواد مغذی مورد نیاز برای بدن مادر و رشد و نمو جنین باید تنوع غذایی وجود داشته باشد و از همه مواد غذایی به صورت متعادل استفاده شود. رژیم غذایی زنان باردار باید شامل مواد مغذی زیر باشد:
- کلسیم برای تقویت جنین
- ویتامین دی برای رشد و تشکیل و تقویت استخوان های جنین
- پروتئین برای رشد و نمو
- آهن برای جلوگیری از کم خونی و همچنین رشد جنین
- فولات و فولیک اسید برای جلوگیری از بروز نارسایی مادرزادی
👈بیش تر بخوانید: رژیم کتوژنیک 28 روزه رایگان
مواد غذایی مجاز در دوران بارداری
به جای پیروی از رژیم کتوژنیک در بارداری و محدودیت در مصرف کربوهیدرات ها باید مواد غذایی زیر را مصرف کرد:
- حبوبات، نخود و لوبیای خشک
- گوشت مرغ و ماکیان، تخم مرغ
- گوشت قرمز
- ماهی های چرب مانند سالمون
- سبزیجات سبز و برگ دار
- مرکبات
- آجیل
- …
نتیجه گیری درباره اینکه آیا رژیم کتوژنیک در بارداری مجاز است؟
رژیم کتو به دلیل محدودیت در مصرف مواد غذایی، کاهش دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن، وارد شدن به حالت کتوز و چربی سوزی در دوران بارداری، برای خانم های باردار مجاز نیست.
به جای رژیم کتوژنیک در بارداری باید با مشورت متخصص تغذیه از یک رژیم غذایی متعادل و متنوع پیروی کرد تا مواد مغذی مورد نیاز برای بدن مادر و رشد نموی جنین تامین شوند.